Na co si dát pozor při lyžování v Alpách? Lovci nehod číhají překvapivě nejen na českých dálnicích
23. 02. 2023

Na co si dát pozor při lyžování v Alpách? Lovci nehod číhají překvapivě nejen na českých dálnicích

Zdálo by se, že téma, na co si dát pozor při lyžování v zahraničí, už máme pro letošní zimu vyčerpané. Ale opak je pravdou. Ještě stále je totiž čas vyrazit si zalyžovat do Alp. Proto se tentokrát podíváme na nástrahy v podobě takzvaných lovců nehod, kteří na vás mohou číhat na sjezdovkách, především v Itálii a Rakousku.

Snad není třeba říkat, že byste měli mít sjednané cestovní pojištění, které má dobře nastavené pojistné limity pro léčebné výlohy, úraz včetně trvalých následků a také asistenční služby. Kontakt na asistenční službu dostanete vždy na asistenční kartičce ke svojí pojistce.

Měli byste myslet i na pojištění odpovědnosti za škody, kterému se také přezdívá pojistka na blbost. Za dostatečně vysoký pojistný limit je považováno alespoň 15 milionů korun. Bez pojistky na blbost by v případě srážky s jiným lyžařem, ke které dojde vaší vinou a zraníte nejen sebe, ale i jeho, šla totiž úhrada škod jen a pouze z vaší kapsy.

Lovci nehod číhají na dálnicích i sjezdovkách

Na alpských sjezdovkách to může být podobné jako při nehodě na dálnici. Tam lovci nehod také číhají na případnou kolizi, a pokud nastane, jsou po ruce a nabídnou vám okamžitě nejrůznější asistenční služby. Ovšem nechají si je velmi dobře zaplatit a vy si ve stresu z nehody třeba ani neuvědomíte, že tyto služby vám vaše pojišťovna následně nemusí plně refundovat.

Jednoduše proto, že mohou být předražené, nebo proto, že asistenční služba vaší pojišťovny vám také umí vše zajistit. Nejlepší je proto po nehodě kontaktovat svoji pojišťovnu, respektive její asistenční službu, a koordinátoři vám poradí, co přesně máte dělat, případně vám pošlou zasmluvněnou odtahovou službu a podobně.

Také ve velkých lyžařských střediscích vám podobní lovci nehod „přispěchají na pomoc“ při srážce s jiným lyžařem nebo při úrazu, který si třeba způsobíte sami. I tady je ovšem nejlepším řešením ihned kontaktovat asistenční službu pojišťovny, u které máte sjednané svoje cestovní pojištění.

A v zahraničí k tomu platí ještě jedno důležité pravidlo: Nepodepisujte žádný záznam o nehodě ani další papíry, pokud si nejste jistí, že všemu v zápisu dostatečně rozumíte.

Naletět se nevyplácí

Lovci nehod v alpských střediscích vás často nasměrují do soukromých zdravotnických zařízení, která vám pak naúčtují nemalé částky za nadbytečné zdravotní úkony, či dokonce hospitalizaci.

Za poskytnutou péči vyžadují po pacientovi okamžitou úhradu, jenže po návratu do Česka vám takové náklady vaše pojišťovna nemusí stoprocentně proplatit. Třeba proto, že úkony byly nad rámec nutného ošetření nebo jsou trojnásobně vyšší, než je v dané lokalitě běžné.

Asistenční služba vám pomůže

Pokud už jste bohužel v situaci, kdy došlo ke zranění vás, vašich blízkých nebo vaší vinou i někoho dalšího, je dobré vědět, že se máte kam obrátit. Asistenční služba vám podle místa vašeho pobytu vyhledá nejbližší zdravotnické zařízení a případně vám zajistí i tlumočníka.

Podle situace vám pomůže také informovat vaše příbuzné, zajistit jejich přepravu za vámi nebo váš případný převoz domů. V případě, že způsobíte nějakou škodu v zahraničí vy, zprostředkuje právní pomoc. Navíc asistenční služby v českém jazyce fungují 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Koordinátoři asistenční služby vás také dokážou propojit se zdravotníky nebo lékaři, kteří vám poradí, zda je nezbytně nutné navrhované úkony či případné operace provádět v zahraničí. Například jestli není lepší vás raději převézt domů, aby operace mohla proběhnout až po návratu do České republiky.

Koordinátoři vás celým procesem provedou od začátku do konce. A pokud je opravdu nutné vás operovat nebo hospitalizovat ještě v cizině, pomůžou vám také zajistit převoz do zdravotnického zařízení, kde je pomoc plně kryta ze zdravotního a cestovního pojištění.

Pokud byste potřebovali pomoci se sjednáním pojištění, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji. Přeji vám příjemný zbytek zimy, a pokud ještě vyrazíte na lyže, užijte si zimní radovánky nejen v Alpách bez nehod!



Martin Sedlák
Autor: Martin Sedlák

Společnost Oblíbené finance s.r.o jsem založil v roce 2015 s myšlenkou dlouhodobé spolupráce s klientem. Již během studií jsem věděl, že mým posláním je předávat rady lidem, kteří nemají čas se orientovat v množství produktů, které dnešní trh nabízí. Moje kariéra započala v roce 2005 ve společnosti ING (dnešní NN) kde jsem se poprvé setkal se zákazníkem.

Postupem času, nabíráním zkušeností a dovedností jsem se rozhodl pro spolupráci se Skupinou Partners, kde jsem působil následujících 10 let v rámci praxe s vlastními klienty. Odtud to byl už jen krok pro založení společnosti Oblíbené finance, která stojí za klientem.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení