Jak začít spořit a investovat hned teď podle guvernéra ČNB
11. 01. 2023

Jak začít spořit a investovat hned teď podle guvernéra ČNB

Řešení vysoké inflace podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla existuje. Jeho rady v tomto článku krátce probereme. Tu první radu už většina z nás začala přirozeně dodržovat. Šetříme a méně si půjčujeme. V posledních letech se totiž zase tolik nešetřilo, spíše se utrácelo a peníze jsme si zvykli také mnohem více půjčovat. Napomáhaly tomu i nízké úrokové sazby.

Aby se snížila skutečně vysoká inflace, která nás trápí, je podle Michla potřeba šetřit. Ale pozor, zároveň je také nutné investovat. Jenže, kde a jak šetřit a kde investovat?

Možností je mnoho. Nemusíte nutně využívat jen vysoké úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, ale můžete například v rodinném rozpočtu škrtnout výdaje, které nejsou nezbytně nutné. Šetřit se dá úspornějším chováním ve vlastní domácnosti nebo si třeba můžete odpustit časté návštěvy kaváren a restaurací.

Můžete „šetřit“ i ve svém volném čase

Jestli svůj volný čas využijeme pro zlepšení svojí kondice nebo se naučíme cizí jazyk či si přečteme zajímavé knihy, anebo zda budeme trávit čas na sociálních sítích a sledováním (nekonečných) seriálů, to už záleží na nás.

Nicméně tu první možnost uvádí guvernér Michl jako tu, kterou si pod úsporami ve volném čase představuje právě on sám. Tvrdí, že růst ekonomiky velmi závisí na lidech a jejich píli. A samozřejmě také na kapitálu a technologiích v ekonomice.

Proto Michl radí, aby se lidé vzdělávali, spořili a také kumulovali kapitál. Především na investice. Investovat se dá totiž i po malých částkách, nemusíte hned na začátku investovat desetitisíce, nebo dokonce statisíce. Stačí si zjistit více informací a vybrat si pro sebe tu nejlepší variantu.

Pravidelné investice jsou totiž tím nejlepším řešením

Začít můžete klidně třeba i s investicí 300 Kč měsíčně. Z celkového ekonomického pohledu totiž pravidelné investice občanů pomáhají o něco rychleji snížit vysokou inflaci. A navíc v dlouhodobém horizontu můžete u svých peněz získat zajímavé zhodnocení i vy sami.

Proto neváhejte a investujte. A pokud potřebujete pomoci s tím, jak začít investovat, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji. Na to, jaké je optimální řešení právě pro vás, se podíváme společně.

Martin Sedlák
Autor: Martin Sedlák

Společnost Oblíbené finance s.r.o jsem založil v roce 2015 s myšlenkou dlouhodobé spolupráce s klientem. Již během studií jsem věděl, že mým posláním je předávat rady lidem, kteří nemají čas se orientovat v množství produktů, které dnešní trh nabízí. Moje kariéra započala v roce 2005 ve společnosti ING (dnešní NN) kde jsem se poprvé setkal se zákazníkem.

Postupem času, nabíráním zkušeností a dovedností jsem se rozhodl pro spolupráci se Skupinou Partners, kde jsem působil následujících 10 let v rámci praxe s vlastními klienty. Odtud to byl už jen krok pro založení společnosti Oblíbené finance, která stojí za klientem.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení